tisdag, december 18, 2007

Förundrad eller mörkrädd. Både ock, kanske

Säga vad man vill om aftonbladet.se, dn.se, expressen.se och så vidare, men ibland är det faktiskt praktiskt att kunna surfa in där och kolla läget. Visst, vilken vettig människa som helst vet att det man inte ska lägga alltför stor vikt vid vad de skriver, men de ger ändå en ganska bra överblick på vad som händer i världen. Och i Sverige.

Oftast blir i alla fall jag mer upprörd över hur kvällstidningarna och dess nätupplagor formulerar sig och vinklar ämnen (ja, DN är lite undantaget, men är ändå inte helt oskyldiga i sammanhanget), än ämnena de tar upp, men just idag finns ett utmärkt exempel på ett undantag. Aftonbladet skriver nämligen om de nya lagar och förordningar som börjar gälla vid årsskiftet.

Bland annat kommer man inte kunna tillgodoräkna sig arbetslivserfarenhet eller söka via högskoleprovet när man söker högskola universitet. Ursäkta mig, men är inte det samma sak som att säga att man omöjliggör, eller i alla fall försvårar, för de som kanske inte kunde, ville eller hade möjlighet att göra bra ifrån sig under gymnasiet. Och vill man verkligen att ungdomar ska gå direkt till högre utbildning från gymnasiet? Synd att utestänga människor från att utbilda sig på det här sättet. Det är inte precis nåt som samhället kan dra nytta av framöver.

Äsch. Det här var lite avreagering, inte ett inlägg i den politiska debatten. Men jag tycker det är konstigt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

nja.. du har ju fortfarande Högskoleprovet... Arbetslivserfarenhet säger ju egentligen ingenting om hur du hanterar studier...

jag tycker att den lagen känns helt ok...

// http://tankar.zeejay.net

Anonym sa...

Å andra sidan skulle du ju kunna se det som att fler personer, som spenderat minst 3 år av sitt liv i gymnasiet, nu får ta plats istället.

Högskoleprov känns så..... gammalt och intetsägande?

Ansträngning lönar sig, inte undanflykter för att slippa. Sen kan det ju ligga allvarliga grunder bakom frånvaro/icke godkända betyg, men det måste man självklart ta igen i efterhand.

Folk är bara så slöa och glider sjukt gärna med på en räkmacka.

//Moderaten