fredag, mars 28, 2008

Spenatlax på nytt sätt

Inspirerad av dagens recept på Mat&Dryckdelen av dn.se, gräddkokt röding med senap, improviserade jag ihop en liknande rätt med lax och spenat som huvudingridenser.

Först ordnade jag med potatisen så att den skulle vara klar lagom när resten var fixat. Därefter delade jag en laxfilé i tre jämnstora bitar, och stekte dem lätt i smör. Tinade och fräste lite spenat i samma panna när fisken var genomstekt men utan yta, och tillsatte sedan en klick creme fraiche med smak av franska örter, en skvätt citronsaft och hälften så mycket rött vin som creme fraiche. Lät det koka upp och puttra lite tills det var lite mindre rinnigt, och lade tillbaka laxbitarna för att puttra på låg värme i ett par minuter. Alltihopa kryddades med lite salt och peppar.

Själva såsen fick en lite skum färg till en början, lite rosabrunt, men när vätskan försvann lite tog spenaten över färgdominansen. Blev toppengott - prova gärna!

Inga kommentarer: