torsdag, oktober 19, 2006

Liten studie i tentaflykt

Efter drygt två år som universitetsstudent och kollektivboende i småstad har det blivit några sals- och hemtentor som har klarats av. Det innebär en alltid lika jobbig strid inom mig när det ska pluggas intensivt inför någon viktig och betygsgrundande inlämning eller skrivning. Då finns det många andra saker som är betydligt intressantare än böckerna och word-programmet; tentaflyktinstinkten slår till.

Största boven när man sitter och skall skriva till exempel en hemtenta är så klart Internet. Det är helt sanslöst vad mycket roligare det kan vara att skriva dagbok på någon community, läsa bloggar, lösa Sudoku på www.svd.se, skriva dikter eller surfa runt och leta efter information om senaste skådespelar-snyggisen. Det bästa är att man hela tiden kan intala sig själv (och alla andra, om man har dåligt samvete) att man surfar för att hitta mer information till det man jobbar med, eller att man letar efter lite bakgrundsinformation.

Allt pyssel i rummet eller lägenheten blir MYCKET intressantare, roligare och nödvändigare när man egentligen borde läsa på till ekonomiska-historia-tentan. Städning är ett populärt sätt att ge uttryck för de känslorna här på Ghettot, 23 f, 1tr till vänster, rummet längst in till vänster. Aldrig har jag det så välstädat som i början på en tentaläsningsperiod, i alla fall ända tills jag kommer in i stadiet av överstress när jag bara sitter och pluggar dygnet runt och struntar fullkomligt i hur det ser ut runt omkring mig. Vanligtvis startar det stadiet 5-6 dagar innan tentan skall skrivas/uppsatsen lämnas in, och när den är avklarad står man där med stökigaste rummet i världshistorien.

Man kan förutom att städa bestämma sig för att bjuda alla andra boende i Ghettot, både 23 f och g, och kanske även Minighettot på fikapaus i det nu skinande rena och fräscha köket. Så man sätter igång att baka - scones, kladdkaka, och kanske lite vanligt bröd också. Och det bästa är ju att man lyckas ordna ett smitningstillfälle inte bara för sig själv utan för ALLA sina medsystrar (och -bröder, men de är inte lika fikagalna som vi tjejer här i Ghettot). När man väl har satt sig där runt bordet, men bara stearinljus som belysning, varsin kaffe- eller thekopp och ångande heta bakverk framför sig så är det svårt att slita sig därifrån för att fortsätta plugga.

Det finns massa mer eller mindre avancerade sätt att utöva tentaflykt på, men det allra effektivaste kanske i alla fall är det mest klassiska; att helt enkelt hävda att man kan det mans ska, och inte behöver plugga förrän i sista stund. Och även om det fungerar så kanske det inte är att rekommendera - risken är att man lyckas smita så grundligt från pluggandet att man måste göra om tentan, och då har ju hela poängen med att få den avklarad över huvudtaget gått förlorad. Så, hur man än bär sig åt måste man skriva tentan, och man måste oftast plugga ordentligt för att klara den, men visst förtjänar man väl ändå att någon kväll lyckas fly från slitandet och få ha det riktigt skönt i lugn och ro, utan kursböcker och datorer - utan att få dåligt samvete?



Fler tips för smitning:

Gå och träna
Kolla på en hel säsong av favoritserien
Möblera om i lägenheten
Gör ett storkok av favoriträtten
Skyll på tillfällig dyslexi och prata i telefon med vännerna istället
Gå ut på långpromenad
Ta skidorna på ryggen och knata ut till spåren/backen
Ha våffelkalas för roommatesen
Läs en bra bok med motiveringen "den anknyter till tentan genom..."

Inga kommentarer: