söndag, november 12, 2006

Nu då?

Det är inte ens en vecka sedan USA gick till val. Resultatet, att demokraterna vann i de flesta valkretsarna, innebär att George W. Bush kan få problem med att föra fram sin egen politik. Inte en helt enkel situation för den gode presidenten som redan har låtit den ansvarige för Irak-kriget lämna sin post. Det kommer bli intressant att se hur Bush och demokraterna skall kunna samarbeta de kommande åren, mycket kan hända. Förhoppningsvis kommer det märkas skillnader i USAs utrikespolitik, som ju faktiskt påverkar i stort sett hela världen - och får långt ifrån positiva följdverkningar överallt.

Kanske är det dags att fler börjar inse att den världsordning som råder idag inte är optimal på något sätt. Kan vi som "goda svenskar" verkligen acceptera att Sverige säljer vapen till krigförande länder, trots att det bryter mot våra egna regler? Kan vi acceptera att företagen vi handlar våra kläder hos inte kontrollerar arbetsförhållandena för arbetarna hos nderleverantörerna? Är det okej att HIV är en sjukdom som dödar i syd, men inte i norr för att vi här har råd att köpa medicinen trots patentavtal medan fattiga runt om i världen måste välja mellan mat och medicin, om de ens har det så gott ställt att de kan skaffa tillräckligt med mat?

Kanske är det en utopi, men borde inte vi kunna förändra den situationen? Det finns absolut ingenting som säger att vi inte kan det! Bara en sån enkel sak som att fråga efter hur ett klädesplagg är tillverkat kan ge försäljare och företag en rejäl tankeställare. Att skänka en slant för att kunna bygga skolor och informera om HIV/aidsprevention i de värst drabbade områdena kan faktiskt hjälpa till att främja det landets ekonomiska utveckling och i förlängningen hejda sjukdomens framfart.

Om jag fick önska mig en sak, precis vad som helst, den här julen så vet jag precis vad jag skulle vilja. Möjlighet för alla - precis alla att få utbildning. Idag är det många som antingen inte har råd att gå i skola på grund av avgifter, eller för att de måste arbeta för att hjälpa familjen att klara sig ekonomiskt. Eller så kanske det inte ens finns någon skola som man får gå till - kanske är den endast till för de som bekänner sig till en viss religion, eller hör till en viss folkgrupp, eller kanske saknas skolan helt?

För att överhuvudtaget kunna förändra saker och ting är kunskap viktig. Kunskap och insikt om sin egen situation, om andras situation, och om vad man har rätt till är grundläggande. Utan den kan man aldrig ha makt att förändra sitt eget liv. Aldrig.

Inga kommentarer: