söndag, november 12, 2006

Kan de så kan vi!

För några veckor sedan fick jag möjlighet att åka till Oslo på ett läger för ungdomar i den norska påverkansorganisationen Changemaker. Det var deras årliga läger Höst-SNU som skulle gå av stapeln, och vi var ditbjudna för att se hur de arbetar och vad de arbetar med. Helgens fokus låg på HIV/aids-problematik och klimtförändringsfrågor, vilket de har arbetat mycket med under flera år. Changemakers hemsida finns att kolla på här.

En av helgens stora händelser hade dock inte med något av detta att göra. Changemaker har under flera år arbetat aktivt för att Norge ska avskriva utlandsskulder, speciellt orättfärdiga sådana där Norge har tjänat mycket pengar, medan lånetagarnas befolkning har det mycket svårt och återbetalningen av skulderna skulle kunna användas till att förbättra deras situation. En sådan utlandsskuld har skeppsskulden varit. Med hjälp av Changemakers uppmärksammande och uttryckande av åsikter kring detta har frågan kommit upp till behandling, och faktiskt har vissa av dessa skulder avskrivits. Tack vare Changemakers engagemang!

Det var fantastiskt roligt att få vara med och fira detta. Jag kan inte säga annat än att deras engagemang och vilja att förändra slår de mesta andra sådana organisationer som arbetar med denna typ av frågor. Det går inte att bli annat än imponerad av deras stora kunskap och kännedom i de stora världsfrågorna.

Och nu undrar jag - om de kan, varför skulle inte vi kunna! Börja tänka, tycka och tala så kan vi också förändra världen till det bättre!

Inga kommentarer: