fredag, november 16, 2007

Nerköp i det långa loppet?

Idag skriver DN om Lejonens köp av Nicki Pedersen, världsmästaren i speedway. Det är förstås roligt att lagen både i den svenska elitserien och motsvarande serier i England, Polen osv har förare i den absoluta världstoppen. Särskilt bra känns det förstås för Lejonen som med sitt nyförvärv förhoppningsvis kan stå sig bra i förhållande till övriga lag trots att de är nya i serien.

Men värvningen av utländska förare till svenska lag har nackdelar. När man kan ta in lovande förare utifrån blir också den svenska återväxten lidande. Jag minns när jag som liten fick följa med pappa till Örnarnas Husky Arena (som då hette kort och gott Grevby) och de svenska namnen övervägde. Skaraborgspôjkarna Karlsson och Klingberg utgjorde ju lagets stomme, och flera andra "inhemska" namn fanns med. Idag är det sällan förare är uppvuxna i klubben där de har sitt kontrakt och utländska förare är mer regel än undantag.

Samtidigt har ju nya förmågor som exempelvis Antonio Lindbäck dykt upp de senaste åren och imponerat stort. Det vore väldigt synd om klubbarna tappade förmågan att lyfta fram, stötta och integrera dessa i sin verksamhet för att ge sporten nya lyft. Trots allt har svensk speedway varit mycket framgångsrik genom åren, förhoppningsvis kan den vara det även i framtiden!

Inga kommentarer: