lördag, november 18, 2006

Tänkvärt och vidrigt

Filmen "Human trafficking" tar upp problematiken kring den omfattande människohandel som förekommer runt om i världen idag. I främst staterna i forna Sovjet och Yoguslavien, men också överallt där fattigdomen är utbredd, kidnappas, luras eller köps människor, både barn, kvinnor och män, för att säljas som sexslavar och utnyttjas som prostituerade runt om i världen. Unga flickor luras med löften om välavlönande arbeten eller modelljobb om de reser utomlands, barn säljs av familjer som inte har något val, eller kidnappas på gatan.

"Human trafficking" är uppdelad i två delar, tillsammans nästan tre timmar långa, och visar trafficking från flera olika perspektiv, offrens kamp för överlevnad, hallickarnas försök att hålla verksamheten hemlig och så lönsam så möjligt, och myndigheternas kamp för att hitta och ta fast förbrytarna. Det är en väldigt känslomässigt jobbig film, många scener är direkt obehagliga och framförallt tvingar en känsla av maktlöshet. Mer om filmen och om trafficking i allmänhet kan man läsa här.

Jag rekomenderar verkligen alla att se den här filmen, dels för att få kunskap om människohandeln som faktiskt förekommer och för att förstå hur utbrett det är, men också för att få en gnutta hopp. Det är inte omöjligt att komma till rätta med problemen, även om det är svårt. Bara nu i veckan har flera personer gripits för människosmuggling, och tämligen ofta hör man om hur stora organisationer avslöjats. Dock är det svårt att komma åt de som håller i trådarna, vilket gör att organisationer och nätverk kan återuppstå om och om igen.


Genom att öka kunskapen om trafficking blir det lättare att känna igen varningssignaler, och på så sätt lättare att avslöja människosmugglare. Så se "Human trafficking", bli berörd och engagera dig i arbetet mot trafficking!

Inga kommentarer: